Home

Laatste toernooi van het seizoen voor BAS Judoka's

Laatste toernooi van het seizoen voor BAS Judoka's 8 juli 2017.  Zaterdag 8 juli organiseerde Judo School Lelystad het ABK-Toernooi. BAS Budo reisde ditmaal af met vier judoka's. Sander Commandeur, Yorben de Waal en de broers Goewan en Gossee Winnubst.

Voordat de judoka's de tatami op mochten van de organisatie moest er gewogen worden, alle judoka's hadden het gewicht zoals opgeven.

Als eerste waren Sander, Yorben en Goewan aan de beurt. Na de poule indeling had Goewan al snel in de gaten dat het een hele zware ochtend ging worden, met weinig kans op een overwinning. Hij liet de moet niet zakken en ging zijn deuls vol aan met zijn tegenstanders. Helaas kwam wel uit wat hij verwachtte. Na een paar flinke harde wedstrijden gaf hij zelf aan tevrede te zijn met zijn deelname en verzekerde zijn coach volgend seizoen weer meer te gaan trainen, zodat hij volgend jaar ook tegenstanders met meer ervaring kan verslaan.

Yorben was bij binnen komst zeer relaxed en begon met zijn judo maatjes gelijk aan zijn warming up. Zelfs na de pouleindeling was hij zelfverzekert een liet zijn tegenstanders niet blijken onder de indruk te zijn van hun. Vastberaden begon hij zijn eerste wedstrijd. Maar dit leverde helaas niet het gewenste resultaat op. Hij verloor de partij. Zijn tweede partij was hij niet van plan om te verliezen en ging hiervoor tot het uiterste. Maar zijn tegenstander ook. Naar twee minuten judoën was er geen punt gescoord en liet de scheidsrechter 1 minuut extra door judoën. Uiteindelijk was deze minuut ook voorbij maar zonder score. Waarop de scheidsrechter zelf een beslissing moest maken. De scheidsrechter maakte zijn besluit op het aantal gemaakt belans verstoringen. In het voordeel van Yorben 2 tegen 1. Zijn laatste wedstrijd begon hij strijdlustig tegen een, voor hem, bekende tegenstander, die hem toch verraste en naar de grond kreeg. De houdgreep die daar op volgde kwam hij niet meer uit. Resultaat een derde plaats.

En je zou hem bijna vergeten maar Sander was ook aan het judoën. Met al twee gewonnen partijen in de pocket, brak voor Sander een wedstrijd aan waarbij hij alle zijlen bij moest zetten. Dit besefde hij zelf ook. Toen de wedstrijd begon nam hij gelijk het initiatief en liet hiermee zijn tegenstander weten voor de winst te gaan en niets anders. Maar opeens rolde ze samen naar de grond. Wazari reageerde de scheidsrechter in het nadeel van Sander. Een worsteling op de grond volgde. Maar er kwam geen houdgreep. Maté zei de scheidsrechter. Met nog zeker een minuut op de klok moest Sander zijn achterstand zien weg te werken. Hij moest hier risico voornemen en vol in de aanval gaan. Dit deed hij met succes. Na een heupworp. Wist hij zijn tegenstander in de houdgreep te krijgen die daar niet meer uitkwam. Nu was de weg naar het hoogst haalbare, met nog een wedstrijd te gaan, binnen handbereik. Die werd uiteindelijk ook gewonnen en dus een eerste plaats als eindresultaat!

Om één uur smiddags was het de beurt aan Gossee, die deelneemt aan zijn 12de toernooi van dit seizoen. Hierdoor voelt hij zich steeds meer thuis op de wedstrijd mat. Voor de wedstrijd bespreekt en oefent hij zijn worpen nog met zijn vader en coach voor die dag. Ook zijn grote broer helpt hem met zijn warming up. Als de poule bekend is mag hij bijna gelijk beginnen aan zo blijkt later zijn zwaarste partij van die dag. In het begin van de wedstrijd ziet het er naar uit dat Gossee gaat winnen. Maar uiteindelijk komt hij in een houdgreep waar hij niet meer uitkomt. Maar met zijn ervaring en nuchterheid laat hij het er niet bij zitten. Zijn volgende partij weet hij dan ook te winnen met zijn favoriete houdgreep de yoko shiho gatame. De partij die daarop volgde wist hij met een overname te beslissen. Maar zijn laatste wedstrijd ging uiteindelijk om wie er die dag met de tweede of derde plaats maar huis zou gaan. Hier had hij niet veel tijd voor nodig. O soto gari en een voor hem de minder vaak maar wel effectieve houdgreep kesa gatame. Was de tweede plaats behaald.

Het wedstrijdsecretariaat bedankt alle BAS Budo judoka's. Het wedstrijd seizoen zit er nu op. Alle judoka's die meegedaan hebben aan een toernooi mogen met trots terug kijken op hun deelname(s). Volgend seizoen gaan we er weer met veel plezier vol tegen.

De wedstrijd en examencommissie meld nog even voor de judoka's die een uitnodiging hebben gehad, rest nog één proef die genomen zal worden a.s. zaterdag 15 juli. Het vaardigheidsexamen, waarbij iedereen zijn geleerde technieken mag laten zien aan de examinatoren, hun ouders, opa's, oma's, broertjes of zusjes enz. Heel veel succes en vergeet niet aanstaande woensdag nog even heel goed op te letten in de les. Dit kan met het examen misschien nog van pas komen.Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht

Copyright © 2022 | All Rights Reserved

Realisatie: Sybit - Software op Maat